2011. január 5., szerda

Ismét egy túlértékelt álom

Szóval a Spartathlon. Amióta ismerkedek a futással, ez a cél, a legfőbb álom. Régóta akarom nagyon, mostanra úgy érzem meg bírnám csinálni, elhatároztam hogy benevezek. Már el is küldtem a nevezési lapot. Azonban az új nevezési lappal ért egy kicsi meglepetés. A nevezési díjat felemelték 250 euróról 400-ra. Tavaly túljelentkezés volt, azt mondták, beérkezési sorrendben fogadták el a nevezéseket, amennyit lehetett. Idénre ezt megspékelték az áremeléssel, követve a piac általános, de számomra gyűlölt szabályát. Ha a rendelkezésre álló mennyiséget elkapkodták ennyiért, akkor emeljük az árát majdnem a duplájára, azt is megveszik. Ezzel nem is lenne ekkora bajom, ha nem erről lenne szó. Ugyanis az volt az egyik nagyon vonzó tényező eddig, hogy híresen nonprofit rendezvény, emiatt nincs díjazás sem, egyenlő esélyek stb. Erre úgy szelektálják a nevezőket, hogy a szegényebbeket kiszórjak. Megérteném, és nem főként azzal van a bajom, hogy drága, értem én, hogy sokat adnak a pénzért (szállás, étkezés...), de ekkora emelést nem indokol semmi, csak az az elv, hogyha megveszik ennyiért is akkor ne adjuk olcsóbban. Még hogy nonprofit szervezet! Jellemző hogy Angliából származik ez a jó kis nonprofit szervezet. Egy igazi angol katona nyomán. Ezt kövessem?
Ha mindezt azonban nem vesszük figyelembe, akkor is rohadt sok az a 400 euró. Most amikor próbálok olyan életre berendezkedni, hogy minél kevesebb szerepe legyen a pénznek, azt kérik hogy fizessek ennyit az álmomért. Más szóval dolgozzak x napot csak ezért, egy olyan munkával, amivel egyébként is ezt a romlott elméletet építem. Tegyek plusz 150 eurót a zsebükbe, amikor emberek, és állatok halnak éhen, fagynak meg körülöttünk. Ennyi pénzből egy állatmenhely több hónapig elvan.
Úgy látszik, az összes többi után, ezt az utolsó álmomat is szépen el kell engednem.
Nem mondom hogy biztosan nem indulok, nem most kell eldöntenem, ha most kellene valószínűleg nem mennék. Lehet hogy ez az utolsó év, amikor még viszonylag könnyedén ki tudnám fizetni. Ez a bejegyzés is hitelesebb lenne, ha már teljesítettem volna. Sokan szeretnénk bekerülni abba a néhány száz emberből álló társaságba, akik teljesítették már ezt a világ egyik legnehezebb kihívását, de lehet hogy ez is csak egy e-világi hamis érték.
Jó lenne, ha lennék olyan erős, hogy minden verseny nélkül is bírnék ennyit futni.

14 megjegyzés:

  1. Vidám futóévet!

    Talán nem ilyen borongós a helyzet.

    Az elmúlt években nem csak a Spartathlon lett egyre ismertebb és népszerűbb.

    Például 2009 után elköszönt a hat évig segítő Stavros Niarchos Alapítvány http://bit.ly/dTmBtk . Ők — bár inkább a művészetek, kultúra, egészségügy, gyógyászat és társadalmi jólét mecéncásai http://bit.ly/eeQyU1 — a Spartathlonban nem csak a sporteseményt látták meg. Nem hinném, hogy hat év alatt kiábrándultak volna a Spartathlonból. Amennyit tudtak, segítettek (például ennek az időszaknak az elején tették rendbe a honlapot http://www.spartathlon.gr/ ). Mások is várnak az SNF segítségére még éppen elég helyen.

    Egy másik meghatározó tényező lehet ez: http://bit.ly/f1KWth . Szintén nem az ISA műve, de hat rájuk borzasztóan.

    Mindezek mellett teszi a dolgát az ISA a legjobb tudása szerint.

    (A '90-es évek közepéig egyáltalán nem volt nevezési díj: a szűk hétre a vendégük voltál. Csak írnod kellett (és futnod). A mostani emelés az akkori mellett eltörpül.)

    VálaszTörlés
  2. Na, de jó hír :(((((
    Az eddig elérhetőbbnek tűnt egyik álmomat talán már megölték (BéPoBu), most a másik is távolabbra került. Sirály!
    Asszem az lesz a vége, hogy minden verseny nélkül kitalálok valami marhaságot és megcsinálom. Egyedül. Magamnak.

    Kicsit ellentmondva magamnak, ha komolyan nagyon vágysz rá és ki tudod fizetni, akkor csináld meg. (az intelmeket képzeld ide, nem hangzik jól az óvatosságra intés az én számból :P )

    VálaszTörlés
  3. Van egy másik verseny szeptemberben. Börzsöny éjszakai...-(
    Jó, tudom, hogy a nyomába sem ér a Spártának de akkor is. Nem kaphatsz meg mindent amit akarsz!
    Csanya

    VálaszTörlés
  4. idén már megférnek békében egymás mellett: a BÉF 130 órával korábban indul (eddig 38 órával később indult — és az elég kevés volt egy Spartathlonra meg a hazaútra)

    VálaszTörlés
  5. Neked ez lehet hogy békés együttlét, de nálam azért lehet hogy okozna konfliktust.
    Messze van még szeptember, nem most kell dönteni. Addig meg úgy edzek, mintha mindkettőre mennék.

    VálaszTörlés
  6. jobb, ha te is eljössz a Börzsönybe
    iszonyú kínos lesz, ha majd a kisunokád a térdeden lovagol és megkérdezi:
    –Nagypapa, mit csináltál a 3. BÉF helyett? Azt még értem, hogy az első kettőről igazoltan távol voltál, de 2011-ben? Csak nem a közelgő Spartathlon miatt volt tele a gatyád?

    VálaszTörlés
  7. Tudod van egy példaképem, akitől sokat tanulok, és ő egyszer azt mondta, hogy sokkal több jó verseny van mint amit kényelmesen meg lehet futni. ? :)

    VálaszTörlés
  8. Hát elhiszem, hogy András simán megfutná mindkettőt, de ugyebár az ufók nem számítanak :P

    Azért így az első meglepi után elgondolkodva, nevezés, szállás, ellátás(ha jól számolom 5napra?), mindez egy magas presztizsű eseményen...nem is olyan sok az a 400EUR....

    VálaszTörlés
  9. Bozót:
    Persze, alow-nak mindegy, neki az ilyenek csak elhatározás kérdése.

    Írtam, hogy nem főként az árral van a bajom, hanem az ekkora emelés mögött levő elmélettel. Eddig azt hittem, hogy ez a szervezet, nem ezt a gyakorlatot követi. Ezért is volt ennyire vonzó. Még most is az, de már nem annyira.
    Az árral kapcsolatban egyébként megnéztem, a szememben hasonló preztizsű Badwater árát is, kb duplája a Spartathlonnak, 1000 dollár. Persze az más világ, és az ellátást ott nem ismerem.

    VálaszTörlés
  10. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  11. Az előző én voltam, bocs...

    Te mit mondasz majd alow, amikor megkérdi a kisunokád, hogy 'Mit csináltál nagypapi 2009-ben és 2010-ben, azon a kellemes szeptemberi éjjelen amikor is a BÉF-t rendezték? Csak nem volt tele a gatyó a közelgő Spari miatt?'

    ;)

    VálaszTörlés
  12. http://bit.ly/fmQf26 és http://bit.ly/dVlQ3P helyett http://bit.ly/eQarxH

    jobb kifogás hirtelen nem jut eszembe: tavaly és tavalyelőtt a BÉF rajtjának időpontjában éppen a spártai főtéren üldögéltem és vártam az eredményhirdetést

    VálaszTörlés
  13. …így nekem a harmadik [BÉF] lesz az első

    VálaszTörlés