2010. december 13., hétfő

Gondolatok (kiegészítve)

Vagy: Ellentmondások a fórumozással. Egyre többször fölbosszant egy-egy megnyilvánulás a fórumokon, a futó körökben. Sajnos el kell fogadnom, hogy a futók, ultrafutók között sem mindenki képviseli az általam értékesnek vélt tulajdonságokat, nézeteket. Ez azért különösen fájó nekem, mert az elején azt hittem hogy a sok futás, sok gondolkodással is jár, akkor meg előbb utóbb rátalál az ember a helyes útra. Legalábbis én magamon ezt érzem, ezért is kerültem ide.
Ezek a fórumok az újjászületésem táptalaja, az ott lévő társaság, emberek mutatták meg nekem az utamat. Ők bizonyították be nekem, hogy lehet egy, vagy akár több órát is futni egyhuzamban, és ez jó. Megmutatták az ehhez szükséges tulajdonságokat, úgymint eltökéltség, kitartás, tisztelet, alázat...
Egy idő után az ember elkezd kritikusabban nézni, már észreveszi a nem teljesen pozitív megnyilvánulásokat is. Az idő elteltével már nem bír olyan könnyedén átugrani felettük. Legalábbis én sajnos nem. Amikor az egyik legjobb magyar ultrafutó, egyértelműen félistenként utal magára, vagy egy másik nyíltan gúnyosan bírál egy a világon legjobbak közé tartozó sporttársat, aki egyébként szerintem a legjobb utat képviseli. Vagy egy másik, válogatott futó nyíltan leírja hogy ha tudta volna hogy a világbajnokságon van esélye több anyagi támogatáshoz jutni, akkor még jobb teljesítményt ért volna el, és ezt egy másik, a magyar élmezőnybe tartozó ember pozitív példaként hozza fel, aki egyébként már bejelentette, hogy ő a legeredményesebb ultrafutó Magyarországon, és tervei szerint hamarosan az egész világon is az lesz. És ezek az emberek is hangadóak ezeken a fórumokon, sőt első ránézésre, felületesen vizsgálva még akár pozitív példaként is tekinthetők. Ezeket a megnyílvánulásaikat azonban én sajnálatosnak tartom, nehezen viselem szó nélkül. Vitába bocsátkozni azonban semmiképpen sem szeretnék velük, de néha nehezen bírom ki. Ezért felmerül bennem időről időre hogy abbahagyom az említett fórumok figyelését, hiszen már nincs rá mindenképpen szükségem, már nem kell állandóan fogni a kezem, a motivációt is tudom magamból meríteni. Azonban, akkor a sok pozitív résztvevővel, ugyanis azért szerencsére azok vannak többen, is elveszíteném a kapcsolatot, amit nagyon sajnálnék.
A gondolatmenetnek még nincs vége, de most nincs kedvem folytatni, talán máskor.

Kiegészítés utólag:
A legdurvábbat majdnem elfelejtettem. Egyik topiktárs szerint, aki büszke arra hogy a családja vadász, minden szabadon levő kutyát ki kéne lőni. És ráadásul ő egy köztiszteletben álló versenyszervező. Hát az ilyenek miatt(is) nincs kedvem élni. P85-re sose megyek az már bizonyos.

8 megjegyzés:

  1. Egyet kell értsek. Ha részben a VB körüli botrányra gondolsz, az nálam is kiverte a biztosítékot, főleg néhány komment stílusa bántotta a szemem nagyon. Mindenki hangoztatja az alázat, a sportszerűség jelentőségét és gyakran figyelmeztet is rá másokat, miközben a saját háza táján se ártana sepregetnie...

    Persze olyan is előfordul, akár még velem is :P, hogy az emebr elhamarkodottan állít valamit, aztán rájön a tévedésére és jobb esetben bevallja, hogy már másképp látja...

    VálaszTörlés
  2. Nem az a baj ha téved valaki, hanem az ha utána nem ismeri be és nem kér elnézést.

    A Fórumok mindig is ilyenek voltak. Csak kevesen viselkednek a való életben is úgy ahogy a fórumokon megteszik. Nem hiszem, hogy jó megoldás ha kivonulsz. Csanya

    VálaszTörlés
  3. Így van, ahogy Csanya írja. Senki sem tökéletes, nem is azt várnám én el. Az zavar, hogy ha az alap nézet, hozzáállás hibás. Ha nincs is igény a fejlődésre.

    VálaszTörlés
  4. na, megvívtam egy csörtét, lehülyéztek. befejeztem, ennél lentebb nem sűlyedek.

    VálaszTörlés
  5. Már azt is csodáltam, hogy eddig elmentél a vitában!
    Én erre képtelen lennék. Sokkal alacsonyabb az ingerküszöböm és gyorsabban meddő vitává nyilvánítom magamban az eszmecserét és abbahagyom.
    Észérvek? Ebben az országban? Hány éves vagy királylány?
    A fórumok is pont olyanok mint az a társadalom, amely szüli őket. Persze mindig elhangzik, hogy Mi nem Ők vagyunk, és itt zöldebb a fű és kutyaszar sincs, de mégis. Egy idő után kiderül, hogy ugyan az a szellemi és morális nihil van itt is, mint 'odakint'.

    Te komolyan ide akarsz hazajönni? Háááát...

    A válasz itt is ugyan az, mint, ami a társadalomban is megfigyelhető.
    Nem közösködünk, bezárkózunk. Mindenki írja a saját blogját. Mindenki a saját szemétdombján kaparászik.
    Egyre több a blog és egyre kevesebb az értelmes fórum megnyilvánulás. Egyszerűen nem hír ha vki fut egy jót, ha vki csak 45. helyen célba ér. Sérülés kell, vér kell, indulat kell, anyázás kell, akkor pörög a dolog.

    Immáron 11,5 éve nincs tévénk. Nagyon sok fontos dologból kimaradtunk gondolom, sok értékes percet nem töltöttünk értékes információk és indulatok megszerzésével. Sajnálom.
    Sajnos ezek a fórumok is hasonló kategóriákká kezdenek válni. Ez van.

    2011. Magyarország.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a reakciód. Nekem sem túl magas az ingerküszöböm, kicsit meg is visel az ilyen dolog. Azonban úgy érzem, hogy az igazságérzetem nagyobb, nem hagyott nyugodni a dolog. Nem tudtam elhinni, hogy tényleg ilyenek ezek az emberek, megpróbáltam a nyilvánvalóan lehetetlent, egy kicsit tükröt tartani, hátha felnyílik a szemük. És én arra vagyok képtelen, hogy minden szemrebbenés nélkül olvassam a sületlenségeiket, mindehhez mosolyogva, és elfedve a véleményemet. Így egy picit megnyugodtam, megtettem ami tőlem telt, leadtam a terhet. És érdekes hogy sokan látják ezt, lehet magatok közt van is róla szó, csak nekem nem volt kivel megtárgyalni.
    Hogy ide akarok hazamenni? Igen, ez nehéz dolog, és bonyolult, de amint látod nekem innen is csak ugyanaz van. Csak itt nincs meg az sem, hogy néha, például veled, vagy a hozzád hasonlóakkal szaladjak néhány órát. :(
    És úgy érzem, hogy otthon van a legjobb lehetőségem arra, hogy minél jobban függetlenítsem magam a társadalomtól.

    VálaszTörlés
  7. Azért még én is futottam rá egyet...

    Másrészről érdemes egy kicsit hátralépni és kívülről is szemlélni ezt a dolgot (is).
    Mert mi is történt?
    Beszélgetsz vkivel és egy arra járó kibic lehülyéz. Nem is ismered. Beleszól egy vitába (beszól a vitába), a helyett, hogy vmit hozzátenne.
    És?
    Ez őt minősíti.
    Semmi dolgod vele.
    Ha egy alma kukacos, vagy rohadt egy kis része ne dobd ki az egészet, ez pazarlás!
    A példaképek nem csak sportteljesítményükkel válnak példaképpé. Van bennük vmi plusz. Van akiben megvan ez a plusz, van akiben nincs. Van aki bírja az ezzel járó terhet, van aki nem.
    Nem tragédia, lehetnek ettől szerető családapák, jó haverok, ivócimborák emberi mivoltukat ez a tény nem igazán minősíti.
    Nem jó érzés csalódni vkiben persze, de ez van.
    (másrészről lehet rossz napja, fájhat feje, foga...)
    Szóval, ha beszól vki, akkor felhúzod a szemöldököd, nagyot nézel, de nem igazán foglalkozol vele. Ennyi.

    És persze, hogy nem én vagyok a grál lovag, aki itt igazságot oszt. Én sem vagyok egy makulátlan szűz. Hibázunk mindnyájan. Ha belátjuk az jó, ha nem, az nem annyira jó...

    VálaszTörlés
  8. "Másrészről érdemes egy kicsit hátralépni és kívülről is szemlélni ezt a dolgot (is). "- ezzel teljes mértékben egyetértek, de nem tudom megcsinálni.
    Másrészt nem ilyen egyszerű a dolog, ugyanis a beszélgetésem, vitám pontosan erről szólt, amit a
    kibic csinált.
    Ahogy én látom a dolgot: Van itt, Magyarországon egy nem túl nagy terepfutó társaság. Ez mint mindenhol, természetéből adódóan egy jó társaság, zömében kellemes, tisztán látó, jó értékrendű emberekkel. Persze kivétel mindenhol van. A problémát ebben az esetben abban látom, hogy itt a kivételt a legjobbak, és a leghangosabbak képezik. Rossz úton járnak, és rossz felé próbálják terelni a tömeget is. Ez titeket "régi öregeket" kevésbé érint, látjátok, és elmentek mellette. Engem (és valószínűleg nem csak engem) meg először megtévesztettek, ezért próbáltam tenni valamit. De most már azt is látom, hogy a tömeget nem bírják megtéveszteni, sokan tisztán, jól látják a dolgot, csak erről nem volt információm.
    Az egész almát meg nem dobom el, akivel akarom azzal tudom tartani a kapcsolatot így is, és eddig se túl sokat írogattam oda.

    VálaszTörlés